Търсене в този блог

понеделник, 24 април 2017 г.

Джон Атанасов




Джон Вѝнсънт Атана̀сов (на английскиJohn Vincent Atanasoff, транскрипция на фамилията: Атанасоф) е американски физикматематик и електроинженер, създател на първия електронен, непрограмируем компютър с регенеративна памет, известен като компютър на Атанасов-Бери.
Джон Атанасов е роден на 4 октомври 1903 г. близо до Хамилтън, Ню Йорк. Баща му Иван Атанасов е родом от БояджикЯмболско, но рано остава без баща, който загива в Априлското въстание през 1876 г. През 1889 г., на 13-годишна възраст, Иван Атанасов емигрира в Америка заедно с чичо си. Остава съвсем сам на 16 и с много труд успява да завърши колеж, а след дипломирането си създава семейство с Айва Луцена Парди, учителка по математика от френско-ирландско потекло. В семейството се раждат осем деца: Джон-Винсент, Етелин-Зорка, Маргарет, Теодор, Ейвис, Реймънд, Мелва и Ървинг[1][notes 1].
Работата на Атанасов и Бери по ABC компютъра никога не е публикувана и остава неизвестна за обществеността в продължение на 25 години. По време на разпита на Атанасов като свидетел по делото на въпроса „Защо не сте публикували?“ той отговаря така: „Предполагам, защото така съм решил..[27] – стр. 943) В решението на съда се констатира, че в продължение на 20 години Атанасов не е отстоявал своето изобретение[28]. Въздействието на ABC компютъра върху развитието на компютърните технологии е косвено, пречупено през призмата на EDVAC, BINAC и UNIVAC. Това са последователни компютри с посредователни суматори, регенеративна памет и запомнена програма.([10] - стр. 286) Патентният спор ENIAC разкри пред обществото идеите на Атанасоф, но използването на делото като медийна сензация и последвалите преувеличения и манипулации на факти и доказавелства по делото създаде негови привърженици и противници.
В края на 1960-те името му се свързва с патентния спор за ENIAC и той изведнъж става известен (вж раздела по-горе). Във връзка с българския му произход получава покана да посети България и го прави на два пъти – през 1970 и 1985 г.
След дълго боледуване Атанасов умира в дома си в щата Мериленд на 15 юни 1995 г. на 91-годишна възраст[3]. Погребан е в гр. Фредерик.



Няма коментари:

Публикуване на коментар