Търсене в този блог

събота, 18 ноември 2017 г.

От миналото няма отърване

Да припомним на другарите комунисти ...
Ето го

лика на идола на тяхната религия! В.И.Улянов










Божидар Димитров за К.Нинова: А лично аз трябва да кажа, че се притеснявам за нейното здраве. Очите й изглеждат все по-безумни, когато говори, главата и кичурите, които тръска, стават все по-нервни, движенията й невротични. Да го дава по-спокойно, защото в крайна сметка човек трябва да мисли за здравето си преди всичко. Знам го от собствен опит. 

Иточник:в-к „Пик“      

http://pik.bg/%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE-%D0%B2-%D0%BF%D0%B8%D0%BA-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84-%D0%B1%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%80-%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D1%81-%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%80-%D0%B7%D0%B0-%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D1%81%D0%BF-%D0%B4%D0%BF%D1%81-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0--news705324.html

Лондон - феновете без дъх!

Бравооо,наш'то момче!..
Ти направи още една крачка към върха!

четвъртък, 16 ноември 2017 г.

Кулинария от Царство България III (продължение)

Какво да приготвим от закланата свиня?

03.Македонски (Велешки) Старец
Нарязваме на кубчета 3кг шарено свинско месо,прибавяме 75г сол,20г кимион,15г едро счукан черен пипер,2 глави счукан чесън,омесваме добре и оставяме да почива 4-5 часа.Пълним свински мехури,издупчваме на няколко места,притискаме ги за едно денонощие между две дъски,за да се оформят,след което ги слагаме да съхнат на проветриво и слънчево място.Всеки 3-4 дни слагаме старците да се пресоват по едно денонощие до окончателното им изсушаване.Окачваме ги на проветриво място.

Очаквайте скоро тук и следващата рецепта :Народна наденица



сряда, 15 ноември 2017 г.

Гришо следва мириса на Купата

Днес.Лондон.Тенис.Димитров-Гофен.  6:0 и 6:2
Ошашавен съм!Голеееем мач!Браво,Гришо,Браво!

Кулинария от Царство България III (продължение)

Какво да приготвим от закланата свиня?

02. Тоба пача
Два кг месо се отмерва от бъбрека,сърцето,езика и месото на главата на прасето.Нарязва се на късове и се вари.Свареното месо се смесва с 3 лъжички смесени подправки:Черен пипер,чубрица,дафинов лист и бахар,1 лъжичка настърган лук,50г сол,1/4кг кръв,1/8л свински бульон.С тази смес се пълни добре изчистения стомах на прасето.Зашива се и се вари около 1час в осолена вода.Сварената отба се вади и пресова между две дъски.След това се суши или опушва.

Очаквайте скоро тук и следващата рецепта :Македонски (Велешки) Старец



понеделник, 13 ноември 2017 г.

Кулинария от Царство България III

Вместо увод:

Попадна ми дна стара книга с автентични рецепти от преди 60-70 години.
Честно казано,рецептите ме впечатлиха с простия си изказ и реализация.
То,на днешно време дават много предавания с "шеф готвачи"...
 ама като се опиташ да им повториш майсторията в къщи - то става една...
 да им .... на манджите.

Ето преписи, (1:1) от тази прашлясала книжка.Вижте какви вкусотии са приготвяни от българите преди време.

Какво да приготвим от закланата свиня?

01. Кървавица

Изрязваме тлъсти парчета месо от врата и коремната област на свинята,измиваме белия дроб, сърцето и бъбреците,и заедно с месото ги слагаме в подсолена вода да се сварят.Изваждаме ги да изстинат и нарязваме на кубчета.Черният дроб смиламе през машинка за месо,слагаме всичко в тенджерата и посоляваме.Подправяме с кимион,бахар,чубрица или с каквито подправки имаме.Прибавя се кръв да се зачерви и разреди,разбъркваме сместта и пълним дебели свински черва.Забързваме в двата края кървавиците,нареждаме ги в широка тенджера върху гладки лозови пръчици.Заливаме ги със студена вода,колкото да се покрият,и ги оставяме така една нощ.На другия ден ги надупчваме с игла,притискаме с чиния и варим около един час на умерен огън.От време навреме се дупчат с иглата, да не се разпукат.Изваждаме ги внимателно от водата, да изстинат.Избърсваме ги с кърпа и прибираме на студено.През студените зимни дни трайността е до три седмици.

Очаквайте скоро тук и следващата рецепта : Тоба пача


Здравей нова седмицо!

Отново сме на линия!