Търсене в този блог

сряда, 22 февруари 2017 г.

Знаете ли,че...


На 01.05.1851г е открито Първото Световно Изложение в Лондон, Англия.
„Гвоздеят“ на представянето на достиженията бил, така наречения „Кристален Дворец“.
Първата сграда изградена от желязо и стъкло.Пък, на едно от следващите изложения,именно в 1899г, била представена токущо завършената Айфелова кула.
На 15.05.1859г в Париж е роден френският бъдещ физик Филип Кюри,който заедно със съпругата си Мария Склодовска-Кюри, през 1898г откриват химическия елемент Радий.
Той е поставен под №88 във II група (Ra 226,0) в Менделеевата периодична таблица.
Самото име подсказва радиоактивните му качества.

На 16.05.1881г в Берлин е открита Първата в света електрическа трамвайна линия.

На 26.05.1819 в Ливърпул доплувал Първия параход, прекосил Антлантическия океан.
На Американския тримачтов параход „Савана“ му трябвали общо 26 дни,като „под пара“ е бил само 18 от тях.През останалите се наложило да опънат платната, заради недостатъчния запас гориво (дърва).На 22.05.1884г немецът Ернст Кертинг получил патент за
- радиатор с ребра за централно отопление!
Благодарение на малките си размери и голямо топлоотдаване ,този тип радиатори се използват до днес.вторник, 21 февруари 2017 г.

Знаете ли,че...

На 01.01.1819 г са запалени първите газови фенери в Париж.Иначе,вечерта и през ношта по улиците  е било тъмно, като в рог.

На 20.01.1770 г е роден Анри Мари Ампер – френски физик.
На негово име е наречена единицата за измерване на електрическия ток.

На 20.01.1895г известният немски физик Вилхелм Рьонтген е демонстрирал за първи път така наречените Х-лъчи.Това му откритие играе голяма роля в ред области на науката,техниката и най-вече в медицината.

На 17.03.1845г англичанинът Едуин Хил получил патент за първата машина за производство на пощенски пликове.Дотогава те са сгъвани ръчно!

На 05.04.1876г американското списание „Albani Evening Journal“ за пръв път предлага да се използва думата- „Телеграма“.

"Здравей България".Деца обират старци на село.Трезвен - с 4,99 промила в кръвта!

Сутрешен блок на Нова телевизия - 21.02.2017

Въобще, новините са поднесени професионално - да,имаме право на информация!

Но така ли трябва да започва деня ни?С аномалиите в държавата?Защото не смятам за нормално,10-11 годишни да нападат възрастни хора , да ги обират и лишават от хляба,за който са работили години наред.И понеже са малолетни-не носят отговорност.Държавата в безсилие.
Промъкна се коментар,че са оставени за отглеждане от дядо и баба,без особен контрол,от нездрави семейства...Ами то,доста родители са прогонени от същата държава,да изкарват прехраната в тая тежка чужбина.Защото икономиката търпи разстеж и бъка от предложения за работа.Особено в района на с.Владимирово,което бе упоменато в репортажа.

Следва репортаж  за редови гражданин - Без вина . виновен!
Човекът е с проблемни зъби,жабурка с вода за усталСпират го за проверка на документите,а!Ама вие май сте пил,хайде на дрегера.4,99 промила-Ужас!
Какво следва:Сваляне на номерата на колата,кръвна проба-отрицателна!Каре в местния вестник-отново шофьор пияница хванат от контролните органи по движението по пътищата!
Как ли го гледат сега роднините,комшиите...А?

И най-после,
нещо за повдигате на самочувствието-Златните момичета отново с медали!
Радвам се,че рубриката предлага и друго,по-така!

Но уви,замълчи сърце!

Гала се появява и подема темата с горещия анонс -
 Две самоубийства на ден в България!

Изключих програмата!

Много ми дойде,дори и в тази мрачна сутрин.
То бива журналистика,ама чак толкова журналистика...
Да разваляш настроението на хората,преди да тръгнат на работа.
Е ,при тая безработица...

понеделник, 20 февруари 2017 г.

Крем супа от зрял фасул (безмесно ястие)

Две чаши зрял фасул накисвваме в студена вода от вечерта.(При използване на готова стерилизирана консерва боб -тази операция отпада!).На сутринта слагаме да ври в същата вода.След това я изхвърляме и заливаме с нова вряла вода.Прибавяме две глави нарязан кромид лук, ½ глава целина,1-2 моркова,1-2 корена магданоз-всичко нарязано добре.Когато продуктите са добре сварени,се претриват през цедка (гевгир).Отделно правим светла запръжка от 4-5 лъжици олио и 2 лъжици брашно.Добавяме червен пипер и претритото пюре.Наливаме водата в която е врял фасулът и го оставяме да ври на тих огън още 10 мин.
Поръсва се със ситно нарязан магданоз и поднасяме с пържени хлебни кубчета (кротони).

Звучи вкусно!..
Агнешка супа (магданозлия)

Нарязваме на малки късчета 0,5 кг агнешко месо,заливаме го със студена вода и го слагаме да се вари.Посоляваме, едва когато заври.Когато месото е полусварено,запържваме в две-три лъжици масло (не олио) 1 връзка нарязан пресен лук, 1 лъжица брашно и две средноголеми връзки ситно нарязан магданоз.С постоянно бъркане разреждаме сместта сгорещия бульон от месото и връщаме всичко в супата.Досваряваме месото и застройваме супата с 1-2 яйца и 3-4 лъжици кисело мляко.
Това е,снимки няма!Пробвайте сами,пък-каквото излезе....

Изобретатели фантасти

Попаднах на новините на БНТ случайно,но....вижте това  ТУК

струва ми се че, идеята съвсем не е толкова нова.
(без да омаловажавам усилията на днешните експерти!)В подкрепа на мнението ми
е следният материал:Приликите са прекалено много,за да ми прозвучи оригинално.
Съдете сами.Работещ модел в онези първобитни условия!Откачена работа!...


Руски "ясновидци" за енергията на бъдещето(1933г.)

Втрещен съм
от прочетеното в старо съветско списание за младежта!
В тази публикация преди почти 85 години се разказва за алтернативната енергетика.
А как би изглеждал света днес,ако по онова време,технологиите са били на днешното ниво?
Там дори се говори за енергия от разпада на ядрото!която в онзи момент не я броят по технически причини!Означава ли това,че всичките ни мечти се сбъдват рано или късно.
А нашето съществуване тук и сега,е едно обикновено Deja vu?
Моля,прочетете оригинала,преводът не може да предаде патоса на тези хора...


неделя, 19 февруари 2017 г.

УНИКАЛНА НАХОДКА

УНИКАЛНА НАХОДКА!
Упътване за управление на автомобил.
СССР,1933г.


Направиха го - за свободното време!


Поглед в миналото


В 1875г. Влиза в сила съглашение на Световния Пощенски Съюз за международна обмяна на писма и печатни произведения в Европа,Северна Америка и Египет.

В 1900г. конструирания от Граф Цепелин дирижабъл извършва първото си издигане във въздуха,при това се задържал цели 18 минути!

11 юли 1747г. известният американски учен и политически деятел Бенджамин Франклин, открива електрически свойства на заострените метални пръти и предложил използването им за предпазване на съоръженията от мълнии.Лондонското кралско дружество се отнесло с недоверие и насмешка.Църквата не останала по-назад.Например в Масачузетс,САЩ - земетресение било приписано на монтиран гръмоотвод!

На 13 юли 1897г. италианецът Маркони,след двугодишни опити провел успешно предаване на сигнали по безжичен път на разстояние 7,5 км.Така се ражда радиото.10 години по-късно Маркони в 1907 г. получава патент за използването на катодната лампа, като усилвател в радиотехниката.

В 1869 г. Немския инструктор по физкултура Йохан Трефц усъвършенствал велосипеда,като приложил привод от педалите към задното колело.Дотогава педалите били директно монтирани на предното.А в самото начало въобще е нямало педали,както се вижда на снимката – уреда на фон Дрей,наричана по онова време „дрезина“.