Търсене в този блог

събота, 6 май 2017 г.

Гергьовден


Ден на храбростта на българската армия!

Честит празник на всички българи!


петък, 5 май 2017 г.

Перник-Нещо повечеПерник е град в Югозападна България, административен център на област Перник и община Перник. Носи името Димитрово (в чест на починалия премиер Георги Димитров) от 20 юли 1949 до 19 януари 1962 г., когато отново е преименуван на Перник.
По последни данни на НСИ към 2015 г. населението му е от 74 824 души, което го прави най-многочисления град в Западна България след столицата София и на 11-о място в страната.
В града се провежда най-големият фестивал в Европа – международния маскараден кукерски фестивал „Сурва“. Перник е член на Федерацията на европейските карнавални градове, както е и нейно седалище за България. През 2009 г. официално е обявен за европейска карнавална столица заради този фестивал.
Още от създаването си през 9 век градът носи името Перник. Първите сведения за уседнал живот в района на Перник датират от 6000 г. пр.н.е. (ранен неолит). В годините преди да падне окончателно под властта на Византия градът служи за столица на земите между Дунав и Стара планина. Днес градът е сред индустриалните центрове на България.

Това е най-общо казано в Уикипедия.
Но има интересни подробности,
които карат перничани с право да се гордеят.

Разположен е на 25 km югозападно от София, на 59 km североизточно от Кюстендил, на 70 km северно от Благоевград. Той е и най-големият град в България за добив на въглища.

Град Перник е разположен в Пернишката котловина с надморска височина между 700 и 850 m, дължина 22 km, заобиколен от планините ВитошаГоло Бърдо и Люлин. През града тече река Струма, която извира южно от Черни връх и е сред най-големите реки в страната, с обща дължина от 290 km. Общата площ на града е 28 862 дка, включително с кварталите Бела вода, Изток, Тева и Калкас с население 93 424 жители. Населението на общината е 111 799 жители, от които 33 401 млади хора (до 25 години).

По времето на кан Омуртаг селището влиза в пределите на българската държава и става гранична крепост. Крепостната стена върви по естествените очертания на платото на хълма Кракра, широка е над 2 m и обхваща над 4,5 ha. Главната порта е в североизточната част на крепостта, от нея започва главната улица. В нея са разположени административни, стопански, жилищни и религиозни сгради. При археологически разкопки са намерени много монети и печат на цар Петър (927 – 970 г.).В началото на 11 век селището е непристъпна за византийците крепост, седалище на легендарния воевода Кракра Пернишки, играл важна роля по време на Първото българско царство. Днес тя е една от най-големите исторически забележителности на града. Българите се възползват от укрепеното място и в пролома на Струма изграждат една от най-мощните български твърдини – Перник. За пръв път това име се споменава през IX век. Легенди свързат името на града с това на славянския бог Перун. В края на 10 и началото на 11 век Перник е административен център на местния войвода Кракра Пернишки – „мъж, отличен във военното дело“ според византийските летописци Скилица и Кедрин, играл важна роля по време на Първата българска държава.
Особено голям е приносът на Кракра през 1004 г., когато той храбро защитава своята твърдина и спира настъплението на византийския император Василий II Българоубиец към Сердика. След продължителни бойни действия той отхвърля предложените му високи постове, нанася тежко поражение на византийските войски и ги принуждава да се оттеглят от неговата област. През 1016 г. Кракра Пернишки удържа нова, 88-дневна обсада и след многочислени загуби Василий II отново е принуден да се оттегли. Легендите за онова време твърдят, че кръвта от убитите византийските войни била толкова много, че дълги години червенеела по скалите в подножието на Пернишката крепост. Оттам дошло и названието на местността – Кървавото.
При мирен труд и усилена работа и главно поради факта, че в околността не са се заселвали турци, населението успяло да изгради едно добро благосъстояние. В първите векове на османското владичество местното население се ползва със статут на войнуци (освободени са от някои райетски данъци и са смятани за „свободни поданици“ на султана). Особено е било развито скотовъдството. Според чешкия историк Константин Иречек, при своите нападения над Перник през 1690 г. граф Шенкендорф е отвел над 7 000 глави добитък. Това бедствие безсъмнено е накърнило жестоко икономическото състояние на местното население.
Най-новата история на Перник започва през миналия век с разработката на богатите въглищни залежи в района. Според някои учени въглищата са известни още от Х-XI век. Преди да започне промишлената им експлоатация, местното население копае с кирки и лопати и пренася с каруци и колички „чернийо камък“. Бързото развитие на Перник е свързано с големите доставки на въглища за столицата, предназначени за битови нужди и за железопътния транспорт. Дотогава за железниците, за речните и морските кораби се доставят въглища чак от КардифВеликобритания.
През 1878 г. руски войници копаят въглища край с. Мошино за отопление на своите казарми. През 1879 г. правителството прави опит да експлоатира въглищните залежи, но поради липсата на подготвени кадри начинанието се проваля.

Хронология

 • 7 – 11 в. – Перник е икономически, военен и културен център в югозападните български земи. Селището се присъединява към Първата българска държава след договора от 816 г. Славата му е свързана най-вече с болярина Кракра Пернишки, оказал решителна съпротива на ромеите в началото на XI в.
 • Край на 12 в. – крепостта е разрушена, но селището продължава да съществува. Значението му намалява и неговият блясък не достига степента на Средновековието.
 • 19 – 20 в. от земеделско и скотовъдно селище Перник се превръща в значим център на минното дело, металургията и машиностроенето. Засилва се развитието на търговията и банковото дело.
 • 1891 г. – приет е законът за мините и открит първият рудник на Държавна мина „Перник“ в местността Кулата. Около него са построени първите минни сгради. Постепенно центърът на селището се премества от „Вароша“ около новото минно селище.
 • 1893 г. – откриването на железопътната линия Перник – София дава нов тласък за развитие на село Перник. Железопътната гара е построена през 1927 г.
 • 1895 г. – в Перник светва първата електрическа крушка в България.
 • 1899 г. – построена е първата електроцентрала в България. Използвана е за осветление на пресевната фабрика и района около нея.
 • 1903 г. – св. Иван Рилски е обявен за покровител на миньорите. Честван е първият минен празник.
 • 1919 г. – влиза в експлоатация Централа 3000 V.
 • 1934 г. – построена е стъкларската фабрика „Кристал“.
 • 1932 г. – завършена е сградата на Минната дирекция.
 • 1934 г. – влиза в експлоатация Брикетната фабрика.
 • 1951 г. – влиза в експлоатация ТЕЦ „Република“.
 • 5 ноември 1953 г. – влиза в експлоатация Металургичният завод (после комбинат) „Ленин“ (сега „Стомана“ АД).
 • 1953 г. – открит е язовир „Студена“.
 • 1953 г. – завършена е Пощенската палата в центъра на Перник.
 • 1957 г. – открит е Дворецът на културата.
 • 1960 – 1964 г. – открити са Заводът за токоизправители, Заводът за заваръчни машини, Заводът за феромагнити.
 • 1968 г. – построен е Градският универсален магазин.
 • 1972 г. – завършени са хотел „Струма“ и Домът на професионалните съюзи.
 • 1978 г. – завършена е сградата на Общинската управа.
 • 1982 г. – изграден и оформен е днешният център на Перник.
 • 22 май 2012 г. – силно земетресение разклаща Перник. То е с магнитуд 5,8 и епицентър на между селата Мещица и Витановци, на 5 km северозападно от центъра на град Перник.
 • 19 ноември 2015 г. – открита е реновираната централна градска част
Най-изповядваната религия в Перник и прилежащите му територии е източното православие. Мнозинството от жителите на града (над 95%)декларират, че са българи по произход. В района не се срещат джамии, синагоги и католически църкви. На територията на града има евангелска петдесятна църква, която е основана през 1920 г. В Пернишко имат над 60 действащи и 20-на недействащи православни храма.
 Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник е най-авторитетната европейска изява на традиционни народни игри 
Традиционно във фестивалната надпревара участват около 6 000 души в около 100 маскарадни групи от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка.
На 2 декември 2015 г. обичаят ”Сурва” в Пернишко официално влезе в списъка на ЮНЕСКО.
И накрая,Перник е един от 6-те побратимени града на Лас Вегас,САЩ

Така че,моля ви,Градът не става само а майтап...
Използвани са материали на YouTube и Wikipedia

Нито щука, нито рак!

Не знам какво да кажа!
За кого е създадено „това“,всъщност, и какво е „това“
 Абстрактен поглед към превозните средства,
задвижвани с неживотинска сила?


сряда, 3 май 2017 г.

Винкелщат : видехте ли тоа Гоуф,бре...

Нови задачи пред Пернишките майстори на тунинга

Да се подобрят параметрите на Иконата на града по следните показатели:

-Мощността да надмине 1235 к.с.
- от 0-100км/ч  до 2,0 сек
- от 100-200км/ч до 2,8 сек
- от 200-250км:ч под 2,0 сек
- за 1/4 миля под 8,5 сек

Да се направи подобно видео за доказателство на успешните промени...


Сравнете двете снимки

По повод по-долу публикацията:Виждате ли нещо общо?
Коментарът остава за вас...
Кой е човекът вляво? Вижте ТУК


Мишел Обама ще остане в историята като първата дама, изхарчила най-много пари. В допълнение на нейните 214 лични асистенти, 32 градинари, 11 разхождачи на кучета и правителствена заплата на майка й като детегледачка, Мишел е изхарчила 11 милиона долара на данъкорлатците за нови мебели, самолет, четири яхти и две лимузини. Нещо повече, тя решава, че след като си тръгне ще трябва да може да задържа всички тези неща, въпреки че на практика те принадлежат на американския народ.
След извършване на одит от бюджетната служба на Белия дом, президентът Тръмп нареди на Мишел Обама да се изпрати сметка за всичко, което е трябвало да заплати сама, но вместо това е използвала държавни пари. Сметката, която възлиза на 11 милиарда долара, е повече от което семейството на Обама вероятно ще бъде в състояние да изплати до края на живота си. Тя включва $10 милиарда за почивки, с остатъка похарчен за храна, дрехи, алкохол и цигари, които е трябвало да бъдат платени от собствените им джобове. Самолетите, яхтите и колите са им били отнети, но остава те да заплатят за техните употреба, износване и разход на гориво.

Президент Тръмп не се шегува както изглежда, секретарката на прессекретаря Шон Спайсър, Карин, заяви пред Federalist: "Президент Тръмп ще използва пенсиите им, ще сложи запор върху личната им собсвеност и ако е необходимо ще ги лиши от гражданство и ще ги изпрати обратно в Кения. Американският народ се нуждае от тези пари да се инвестират в полезни проекти."
За своя период на управление Обама причинява най-тежката в историята на САЩ криза на безработицата, с над  170 милиона души останали без работа в един или друг момент. Безразборно изхарчените пари от неговата съпруга са могли да бъдат използвани за обучение на тези хора. Но това свърши. И Мишел ще плаща сметката, както изглежда. /beforeitsnews.com

вторник, 2 май 2017 г.

1 майски кюфтета

(Да не се бъркат с депутатските!)
Гледах клип в YouTube за истинските кюфтета.Реших и пробвах рецептата.
Вкуса наистина е уникален.Или по-точно - бях го забравил от детството...

 Основни продукти:

500г кайма по избор            мокър изстискан хляб                          (вид на хляба)претрит на ренде кромид              вода 100мл                             5г добавка за каймаЗабележка:
За който не харесва сочни кюфтета,количеството вода да е 50мл.

Съставките се месят добре в купа и сместта се оставя за 2 часа в хладилника.


 Оформяте кюфтетата от 70г кайма всяко.Овалвате в бяло брашно и пържите на среден огън до златисто.В същото време,в същата мазнина при тях ,можете да запържите и коричките от хляба.Аз го сервирах с пресни зеленчуци,но гарнитурата е по ваш избор.Добър апетит!


неделя, 30 април 2017 г.

Из „Наръчник на Емигранта“


Дори когато си на зор,има решение.
поставили са този уред,
да не торите градинките излишно


Из „Наръчник за Емигранта“

Хотел „Алтернативе“ 4х4

Из „Наръчник на Емигранта“

Въоръжете се с търпение преди всичко.
Подобна гледка не е рядкост...


Heidelberg, Deutschland

Входния мост към стария град и замъкът на заден планХайделберг е град в Южна Германия,провинция Баден Вюртенберг,разположен на река Некар,близо до град Манхайм. Векове наред той е бил столица на князете от Курпфалц и от тук те са владеели Свещената Римска империя. Хайделберг е известен още с романтичния замък и изцяло запазена стара част на града и с най-стария на най-стария университет на Германия,открит на 23.10.1385 г, Хайделберг е свързан с българската история, като много видни български дейци и възрожденци, сред които Петър Берон и Васил Радославов са следвали тук. През 19 век там творят и живеят много поети и философи, които допринасят за прозвището му - Град на романтиката.

Из „Наръчник на Емигранта“

Отначало много си приличахме


Бой до последно

Част от финалните акорди на Мохамед Али в Заир 1974г


Кличко на колене

За всички фенове на бокса,една култова песен от миналото -„In Zair"
Песен за епопеята Джордж Форман - Мохамед Али ,1974 г в Киншаса,Заир.
Готви се усърдно Кубрате,Антоновден иде...