Вместо увод:
Попадна ми дна стара книга с автентични рецепти от преди 60-70 години.
Честно казано,рецептите ме впечатлиха с простия си изказ и реализация.
То,на днешно време дават много предавания с "шеф готвачи"...
ама като се опиташ да им повториш майсторията в къщи - то става една...
да им .... на манджите.
Ето преписи, (1:1) от тази прашлясала книжка.Вижте какви вкусотии са приготвяни от българите преди време.
Какво да приготвим от закланата свиня?
01. Кървавица
Изрязваме тлъсти парчета месо от врата и коремната област на свинята,измиваме белия дроб, сърцето и бъбреците,и заедно с месото ги слагаме в подсолена вода да се сварят.Изваждаме ги да изстинат и нарязваме на кубчета.Черният дроб смиламе през машинка за месо,слагаме всичко в тенджерата и посоляваме.Подправяме с кимион,бахар,чубрица или с каквито подправки имаме.Прибавя се кръв да се зачерви и разреди,разбъркваме сместта и пълним дебели свински черва.Забързваме в двата края кървавиците,нареждаме ги в широка тенджера върху гладки лозови пръчици.Заливаме ги със студена вода,колкото да се покрият,и ги оставяме така една нощ.На другия ден ги надупчваме с игла,притискаме с чиния и варим около един час на умерен огън.От време навреме се дупчат с иглата, да не се разпукат.Изваждаме ги внимателно от водата, да изстинат.Избърсваме ги с кърпа и прибираме на студено.През студените зимни дни трайността е до три седмици.
Очаквайте скоро тук и следващата рецепта : Тоба пача
Няма коментари:
Публикуване на коментар