Търсене в този блог

вторник, 16 май 2017 г.

Димитър Рангелов
За съжаление информацията за големия спортист е твърде оскъдна.Намерих зрънце във форума Offroad -Bulgaria.com- в Wikipedia НИЩО!
Няма ли някой близък до него човек, да напише нещо повече за легендарните му състезания и успехи?Не може просто ей така,да го пратим в миналото...
Този борбен български дух е поразявал сърцата на многото фенове на мотокроса ,със своите изпълнения...

Ето и две от публикациите
във форума:

Тази година се навършват 30 години от най-голямия успех в историята на Българския мотоциклетен спорт. Преди 30 години един Българин мачка световния елит в мото кроса. През 1981г. , Димитър Рангелов е абсолютен фаворит за спечелване на световната титла в клас 250к.см/МХ 1/ , и само тежка контузия го лишава от участие в последните състезания , но спечелените точки са достатачни да завоюва бронзов медал от световния шампионат. За да може да се самойздържа , Рангелов е принуден да се състезава и в клас 500к.см. , кара и побеждава с 250 кубиков мотор , на такова състезание пада тежко , и това го лишава от световната титла. Всичко започва година по-рано , Рангелов кара стара раздрънкана Хускварна , въпреки това се класира в първата шестица на световния шампионат. На едно състезание господата от Хускварна го забелязват , и му казват: Искаш ли за другото състезание да ти докараме един мотор , ще ти го подариме? Щом е без пари , ми докарайте , казва Рангелов. Много не му се вярва , и за следващия кръг от световния шампионат си натоварва старата Хускварна. Когато пристига на състезанието , вижда една чисто нова Хускварна , от фирмата му казват: това е твоя мотор , взимай го , но нямат и представа какво ще се случи. Първия манш Рангелов повежда колоната , след него е фирмения състезател на Хускварна , на един завой Рангелов демонстративно го пуска пред него , но темпото му е много бавно за неговото , следва атака и победа в манша , втория манш никой няма шансове да доближи Рангелов. След края на състезанието , всички журналисти се събират около една Ифа/месарка/ камьона на Рангелов , с него кара мотора , в него спи , няма фирмени надписи , няма спонсори ,журналистите почват да се майтапят , че някакъв извънземен е дошъл и е победил всички. Друго интересно е , че на това състезание Рангелов си е вързал очилата с тел , това е забелязано от фирмения състезател на Хускварна , и същия му подарява два чифта очила , едните веднага са конфискувани от държавния треньор , сина му карал ски и си нямал. След това състезание Рангелов става фирмен състезател на Хускварна , и донася едни от най-голямите успехи на фирмата и на Българския мото крос. Това става преди 30 години , преди Стойчков и много други , представете си колко е бил добър !!!

Не всичко е написано за него , точно така както е , има една много срамна история , която го лишава да бъде поне трикратен световен шампион. Хускварна е фирма която произвежда предимно дърворезачки , моторите се правят в един малък цех , и са изостанали вече от конкуренцията , другите мотори са вече с централен амортисьор и водно охлаждане. За бронзовия медал , Рангелов получава подарък Мерцедес , от Хускварна. Някои хора му завиждат , и започват да пишат доноси за него , извикан е при генерала да даде обяснение. На въпроса: какъв си ти , та ще караш Мерцедес , а аз Москвич? Рангелов му отговаря: Ходи на трасето да даваш газ , и на теб ще ти дадат един. Следва , марш от кабинета ми , Рангелов е наказан , забранено му е да напуска държавата и да участва на състезания , титлата "Заслужил майстор на спорта" му е отнета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар