Търсене в този блог

петък, 17 март 2017 г.

Турция може да се откаже от споразумението с ЕС за мигрантите

Споразумението, сключено през март м.г., позволи съществено намаляване на притока на мигранти и бежанци към Европа, припомня Франс прес.
В сегашните обстоятелства няма смисъл в продължаване на изпълнението на споразумението, заяви турският министър по въпросите на ЕС Омер Челик в интервю за ТАСС.
Челик изтъкна, че решението за прекратяване на споразумението трябва да бъде взето на равнище президент или премиер.
Според Челик „ЕС има полза от споразумението, а Турция – не”. „Затова, според мен, продължаването на изпълнението на това споразумение няма смисъл”, каза той.
Турция може да анулира споразумението с ЕС за реадмисия на мигранти, а също така е в процес на преразглеждане на споразумението за помощ на бежанците, възлизаща на 6 млрд. долара, каза и външният министър Мевлут Чавушоглу в интервю за телевизия "Канал 24", цитирано от Ройтерс.
Заплахите на Чавушоглу идват на фона на острото напрежение и дипломатически конфликти между Турция и няколко страни от ЕС, отбелязва Ройтерс.
"Може да прекратим еднократно това споразумение. Все още не сме информирали европейските си партньори, всичко е в нашите ръце", заяви Чавушоглу.
Vesti.bg

1 коментар: